Putopisni memoari- čarobna Budimpešta 12/2017

Zadnjih nekoliko dana 2017-te godine odlučili smo provesti kod naših susjeda Mađara, u njihovoj predivnoj Budimpešti. Taj nas je grad potpuno oborio s nogu. Na jednom sam blogu pročitala kako je Budimpešta Pariz istočne Europe, a s time se u potpunosti slažem. Grad odiše posebnom ljepotom, sa svojim predivnim avenijama, starim zgradama i zdanjama, turističkim atrakcijama i samim Dunavu. Budimpešta nam se dojmila kao jako romantičan i posve multikulturalan grad.

Još dok smo ulazili u grad, uvidjeli smo veliku razliku u smislu arhitekture, dizajna i antiknog izgleda starog središta Austro-Ugarskog carstva u odnosu na Zagreb.

Izvor: www.budapest.com

U cijelom se gradu može osjetiti prisustvo prijašnje imperije, bogatstva i aristokratskog duha tog grada. Taj aristokratski duh je ostao i u budućim generacijama, pa tako, u Budimpešti je ponuda antikviteta izrazito (i, za nas neočekivano) velika. Kao prvo, svi su kafići, restorani i klubovi u širem centru Budimpešte uređeni stilskim namještajem, antiknim foteljama i  umjetninama. Čak i sami izlozi trgovine su luksuzno namješteni stilskim namještajem (vjerujte mi, čak i izlozi Zara, H&M i Manga, koji nisu haute couture).

Mađari su tako „ludi“ za antikvitetima, da nas je to zaista iznenadilo. Antikvarijat koji smo posjetili je najpoznatiji u Budimpešti, a vjerojatno i najveći – BAV, koji je osnovan 1773-te godine. Ponuda antikviteta u tom antikvarijatu je bila jako velika, ali su i cijene bile u najmanju ruku zanimljive ?

U ponudi imaju stilski antikni namještaj, umjetnine, lustere i svijećnjake, antikni nakit i ostale antikvitete. Što je nama bilo jako zanimljivo, BAV redovito organizira aukcije za svoje predmete, koje su jako uspješne. Baš su nas zadivili svojom ponudom, poslovnim prostorom i prezentacijom. Evo i slike (malo sam možda previše stavila, ali antikviteta nikad dosta?)

Malo dalje od te aukcijske kuće smo naišli na drugi antikvarijat u samom srcu gradu- na glavnoj pješačkoj ulici Vaci. Ovo je možda najveća turistička zamka, jer su cijene bile paprene ? Ali sama ponuda antikviteta je zaista impresivna. Tržište i potražnja su izuzetno veliki.

Osim par velikih antikvarijata u samom centru grada, imaju i jako razvijene „flea markets“-sajmove za antikvitete. I rade čak svaki dan! Najpoznatiji je 30-tak minuta od centra i zove se Ecsery market. Radi svaki dan od 08-16h, ogroman je i ima puno izlagatelja. Ipak su to manji antikni predmeti, češće su stvari u lošem stanju (moraju se restaurirati), ali je „cenkanje“ oko cijene jako zanimljivo ukoliko ste u tom điru. A ja jesam ?

Osim klasičnog sajma (iliti flea market), u blizini našeg hotela smo posve slučajno došli do još jednog „spontanog“ sajma u ulici Dob (u jednom lijepom prolazu kod poznatog GOZSDU MISSION), gdje smo se malo počastili ?

Što je najzanimljivije, razliku u cijeni između ovih prodavača i onih u antikvarijatu su bile enormne.

Pogledaj slike, uživaj u prizorima i preporučujemo: posjeti Budimpeštu! Nije daleko, a nudi tako puno, ne samo antikviteta ?  nego i hrane, kulture, događaja i čarolije.

A njihov je Advent bio za 5! Apsolutno vrijedno za preporučiti!

Do sljedećeg posta,

Hvala Vam što s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Facebook
Twitter
LinkedIn