Što je od antikviteta najpopularnije kod Engleza, Nizozemaca, Rusa, Talijana…a što je najpopularnije i najprodavanije u Hrvatskoj?

Što je to sa ‘starim stvarima’ što nas toliko privlače? Je li tome pridružena sentimentalna vrijednost ili je to neka unutarnja želja ostati povezan s šarmantnijom prošlošću, za razliku od naše lude, stresne sadašnjosti? Možda je to samo radost lova – probijati se stazama, listati po pretrpanim antikvarijatima, sve dok nekakav komad ne bude savršeni dodatak vašoj kolekciji!

Bez obzira na razlog, kupovina antikviteta je strastvena navika milijunima u svijetu. Ovaj blog obrađuje i predstavlja jedinstvene statistike o najtraženijim antikvitetima u određenim zemljama te neke zabavne činjenice koje će oduševiti kolekcionare antikviteta!

*podaci su od istraživanja Westland-a London, dok su oni crpili podatke s Google Keyword Plannera u 2017. godini.

Ujedinjeno Kraljevstvo: oni vole stilski namještaj! To nas uopće nije začudilo. Imajući u vidu broj trgovaca antikviteta i starina u UK, smatramo da je UK i London sjedište svijeta što se tiče ponude i potražnje antiknog stilskog namještaja.

Nizozemska: Nizozemcima, pak, su najdraži stari satovi. Čak imaju svoje “Zaanse” satove iz 1600.godine.

Njemačka: Mislili smo da će istraživanje pokazati da su Nijemci najzainteresiraniji za komode i tabernakle, ali nas je ovo iznenadilo.

SAD: Nije nas začudila činjenica da Amerikancima je stilski namještaj izuzetno zanimljiv. Naročito ih zanima talijanski venecijanski namještaj i općenito sve iz Italije.

Francuska: Sasvim tipično i očekivano, Francuzi su najveći obožavatelji skulptura.

Ujedinjeni Arapski Emirati: Jedan od najimpresivnijih muzeja na svijetu je novi Louvre The Atlantic u Abu Dhabiju, otvoren 2017.

Rusija: Po malo neočekivano, Rusi najviše traže skulpture. Njihova statua “Domovina poziva” (Motherland calls) u Volgogradu obilježava bitku kod Stalingrada i najviša je statua u Europi.

Italija: Sasvim očekivano, u Italiji se najviše traže ogledala. Njihova ogledala su zaista posebna, te je venecijanska industrija stakla najjača još od 16. stolječa.

Indija: U Indiji je nakit hit! Zanimljivo je to što taj sektor doprinosi čak 6-7% BDP- u Indije.

Argentina: Kao i Nizozemci, i Argentinci su “ludi” za satovima, ali oni obožavaju one dugačke cuckoo satovi (satovi s kukavicom)- tko bih rekao.

Hrvatska:  Hrvatska nema kulturu čuvanja namještaja te je većina komada iz prošlosti uništena ili u vrlo lošem stanju. Naši cijenjeni kupci imaju različite ukuse i interese, ali jedno im je zajedničko: oduševljeni su bubble stilom, naročito bubble komodama te baroknim i neobaroknim stilom.

Nadamo se da smo vas malo zabavili.

Do sljedećeg blog posta,

Hvala Vam što sa nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn