Gdje se najbolje prodaju starine i antikviteti?

Često dobivamo pitanja ovog tipa, i zbog učestalosti i potrebe na tržištu, odlučili smo podijeliti svoja znanja i iskustvo.🙋

Prije svega, bitno je napomenuti da je za postizanje realne cijene potrebno održavanje svojih starina i antikviteta u dobrom stanju. Tek onda možete razmišljati o prodaji koja bi imala smisla.

Tržište antikviteta i starina u Hrvatskoj je doista dinamično, potražnja je velika, naročito za specifične komade, lijepe komode, komade u dobrom stanju, kao i za djela hrvatske baštine.

Ukoliko želite prodati svoje starine u inozemstvu (preko bare), možete se registrirati na Etsy i tamo isprobati sreću. Naravno, morate imati u vidu da su transportni troškovi veliki dio postotka cijene (pa morate i poštarinu ili barem dio poštarine uključiti u cijenu). Za prodaju i registraciju na Etsy vam ne treba registrirana firma nego možete prodavati kao fizička osoba. Etsy je posebno zanimljiv kad se radi o zanimljivim manjim stvarima (avani, slike, satovi, nakit i sl.).

Ukoliko želite prodati stare komade u Hrvatskoj, onda je po nama Njuškalo najbolji odabir. Tu imate dvije opcije: možete prodavati u kategoriji Antikviteti i u kategoriji Stilski namještaj, ovisno o tome što nudite. Po nama, Njuškalo je zaista dobar oglasnik i vidljivost vaših oglasa biti će sukladno tome na nivou. Postoji i Indeks oglasnik kojega smo isprobali, ali koji nema previše aktivnih korisnika u toj sferi prodaje (shodno tome, ne preporučamo da si trošite vrijeme).

Ukoliko ste „aukcijski“ tip i želite adrenalin kod kupnje i prodaje, onda vam definitivno preporučujemo Aukcije (www.aukcije.hr). Radi se o jednostavnom sajtu na kojem možete kupovati ili prodavati antikvitete, starine i stilski namještaj na principu aukcija.

Jedina negativna strana je činjenica što ti na ovom sajtu tržište samo odredi cijenu komada (kreće se od 1kn, pa ukoliko tržište smatra da nije bog zna što komad, onda će ti i cijena biti takva).  Također možeš postaviti i fiksnu cijenu i čekati kupca.

Što se tiče tržišta antikviteta i starina u susjednim zemljama, situacija je malo zahrđala (pričamo o Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji).  Što se tiče Slovenije, tržište je doista aktivno, te su ponuda i potražnja velika. Kupci su educiraniji i znaju puno više o starinama. Ukoliko imate zaista odličan komad namještaja koji je u odličnom stanju, možete isprobati i oglašavanje na Bolhi (www.bolha.si). To je slovenski oglasnik.

Naravno, uvijek možete i nas imati u vidu ako vam je potrebna procjena ili otkup vaših starina, antikviteta i stilskog namještaja.

Nadamo se da smo vam pomogli bar malo sa ovim tekstom. Za sve ostalo što vas zanima, tu smo za vas!

Do sljedećeg blog posta,

Hvala Vam što sa nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn