Putopisni memoari: ono što većina vas ne zna o nenametljivoj i predivnoj Bratislavi

Bok svima vama ljubiteljima antikviteta i starina,

Znam da sam obećala da ću se javiti sa detaljima iz Bratislave čim se vratimo,ali trebalo mi je vremena da svi dojmovi malo slegnu 🙂

Posjetili smo Bratislavi u 8. mj. ove godine, isključivo turistički. Naravno, mi uvijek pretvorimo svako turističko putovanje u aktivnu potragu za antikvarijatima i galerijama, gdje god išli 🙂 Pa tako i u Slovačkoj.

Zapravo, mogu vam reći da smo se jako iznenadili (pozitivno) Slovacima i njihovim poimanjem starina (ili kako oni kažu: starožitnosti). Imaju preko 10 dućana sa antiknim stilskim namještajem i galerija starih umjetničkih djela samo u širem centru grada. Ponuda je zaista zapanjujuća. Od tabernakla, njemackih sekretera, talijanskih i njihovih domaćih slika, vrhunskih boulle satova, pa sve do sitnog porculana….Za svakoga po nešto.

Kad je tako velika ponuda onda je i potražnja na nivou, shvatili smo. Eto, to je jedna nova činjenica o Slovacima koju ste saznali od nas – Slovaci vole starine i antikvitete.

Uživali smo u razgledavanju dvorca (Bratislava castle) gdje smo uživali u izložbi stilskog namještaja iz povijesti (kao naručeno za nas :)) pogledajte i slike.

Bratislava nudi i sajam antikviteta i starina (na slovačkom: starožitnosti, krasna riječ) svakim vikendom kod dvorca Devin zadnje nedjelje u mjesecu (što mi nismo uhvatili, ali eto razlog za ponovni dolazak).

Osim tih antikviteta, antikvarijata i galerija, Bratislava zaista nudi puno toga za malo novaca. Imali smo osjećaj da je sve od hrane i pića puno jeftinije nego u Hrvatskoj, ali da je i sve puno ležernije i opuštenije (naročito za glavni grad jedne zemlje). Bratislava nas je osvojila svojim antiknim šarmom i ponudom, ali i nenametljivošću, ljepotom i jednostavnošću.

Bratislava, zasigurno se opet vidimo!

Toplo vam preporučujemo Bratislavu za obilazak.

Do sljedećeg posta,

Hvala vam sto s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Facebook
Twitter
LinkedIn