Budistička umjetnost i skulpture- Thepphanom

Teppanom (Thepphanom) skulpture su mitološki anđeli i važan dio budističke tradicije na Tajlandu.

Smatra se da su se ti anđeli spustili s neba kako bi odali počast kad je Buda postigao prosvjetljenje i proslavio takav monumentalni događaj. Prvo su postali Budini zaštitnici, zatim čuvari vjerskih hramova, a vide se kao zaštitnici kuće i zemljišta vlasnika.

Često su predstavljeni kao par, brat i sestra, klečeći na oba koljena s rukama u položaju wai, moleći se ili nudeći poštovanje. Najpopularnije Teppanom skulpture izrađene su od bronce, ili čak srebrne sa pozlatom.

Ovaj je par lijepo oblikovan od bronce, pozlaćen u srebrnoj leguri. Detaljan filigran tradicionalnih nošnji i lijepa proporcija čine ih osobito dobrim primjerima Teppanom anđela. Anđeli blizanci klečeći u tajlandskom pozdravu, dlanovi zajedno u wai.

Na Tajlandu se vide u kraljevskim palačama, na ulazu u budističke hramove i u restoranima kao simbol dobrodošlice svim gostima. Ukoliko imate ove skulpture doma, obično se to smatra gestom dobrodošlice ljudi u njihov dom.

Dobrodošli u Katemu ?

Pogledajte naše Theppanhome:

https://www.katema.hr/shop/kamenice-i-skulpture/zlatni-drveni-kip/

https://www.katema.hr/shop/kamenice-i-skulpture/broncani-kipovi-thai-buddhist-vratari-2-kom/

Namaste ??

IZVOR: http://www.sabaidesignsgallery.com/product_info.php?info=p21_Pair-of-Silver-Teppanom-Angels–ABA11.html#targetText=Teppanom%20are%20a%20mythological%20angel,bronze%2C%20plated%20in%20silver%20alloy.

Do sljedećeg posta,
Hvala što s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Facebook
Twitter
LinkedIn