Capodimonte talijanski porculan- vrhunac majstorstva i kreativnog stvaralaštva

Inspirirani našim novim Capodimonte pozlaćenim setom, odlučili smo podijeliti s tobom sve što znamo o Capodimonte porculanu. Zato čitaj dalje. (i pogledaj kako je naša objava popularna na Fejsu 😊👀)

Iako je porculan najprije proizveden u Kini (još u 7. stoljeću), Italija je majka europskog porculana.
Prvi je europski porculan proizveden u Firenci u 16.stoljeću pod pokroviteljstvom Francesco I de’ Medici, velikog kneza Toskane (poznat kao Medici porculan). Prvi su komadi bili inspirirani bijelo-plavim kineskim dekoracijama, ali za razliku od uvoznog kineskog porculana, ovaj talijanski porculan je bio izrađen od različitih materijala, oblika i boja.

Capodimonte porculan je jedan od najznačajnijih obilježja napuljskog područja Italije. Njegov začetak se pripisuje Bourbon-skoj dinastiji. Naime, 1743. godine su kralj Charles od Bourbon-a i njegova supruga Amalia od Saxonije odlučili osnovati centar proizvodnje porculana u sklopu njihove Capodimonte regije (Reggia di Capodimonte).

Cilj i motivacija im je bila postići kvalitetu porculana sličnom njemačkom porculanu proizveden u Meissen-u. Nerijetko su porculan presvlačili čistim zlatom, te su takve edicije bile namijenjene samo najelitnijem staležu.Tako je Kraljevska tvornica Capodimonte rođena, a njena proizvodnja se smatrala još naprednijom i boljom nego njemačka i francuska proizvodnja.
Danas je Kraljevska Tvornica Capodimonte jedan od najpoznatijih i najvećih muzeja u Napulju, te je očuvao veliki broj porculanskih predmeta i dijela njihove tradicije.


Kao Capodimonte porculan se zapravo računa sav porculan koji je proizveden u okolici Napulja (a ne samo onaj iz prvotne jedne tvornice). Ova regija nikada nije prestala oduševljavati divotom i perfekcijom u izradi porculana, porculanskih posuda, setova i dekoracija. Zapravo su detaljizirane figurice, cvjetni elementi, mitološke scene i raskošno oblikovani primjerci karakteristični za Capodimonte brend.  😊 😍
Više o izradi porculana možete pročitati ovdje.

Bassano je također Capodimonte stil izrađen 1950tih i 1960tih u gradu Bassano (grad u Marche regionu u Italiji).
Ova naša predivna crna ručno oslikana vaza je Bassano.😍

Kakva divota!

Uživajte u prizorima!

Do sljedećeg posta,
Hvala Vam što s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!


		
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn