La dolce vita- Romantična antikna Venecija

Boja: bež
Materijal: drvo/gips
Tehnika: lakirano drvo, ručno klesano i ručno oslikano
Datiraju: iz 1930tih godina, sjeverna Italija (Venecija)
Stil: barok/rococo, romantičan, venecijanski, bombiran
Original/restauracija: original

Gledajući ove venecijanske romantične sobe može se dočarati život u Italiji u prošlom stoljeću. Venecijanski namještaj je rezbareni, lakirani, pozlaćeni a drvo je ručno oslikano sa cvjetnim uzorcima, lijepim ženama (da, da, znamo: ljepota je relativna 😊) i romantičnim prizorima. Ah, kako romantično!

Zamisli sada jednu tipičnu venecijansku romantičnu sobu: ogromna i prostrana (očito su stanovali u velikim dvorovima), sa visokim stropovima, sastoji se od luksuznog kreveta sa rezbarenim prednjom i stražnjom stranicom, velikog garderobnog ormara sa unutrašnjim ladicama, policama te komode s ogledalom i noćnim ormarićima. Nadalje, tu dolazi i predivna konzola (koja može biti metalna ili drvena: ali je sigurno zlatne boje 😊). Sve je u “bombastom” stilu. FYI, stil bombe izrađen je prvi put prije 300 godina u Francuskoj. Era bombe je slijedila nakon strogog trona Louis XIV (koji je preferirao oštre, pravilne i pravokutne linije na namještaju i nije dozvoljavao „lude“ ideje i okuse.) Nakon njega, započela je era bombe koja je omogućila kreativnijim umjetnicima slobodnije izražavanje. (više pročitaj ovdje)

No, vratimo se venecijanskim sobama 😊
Kako smo već napisali, venecijanski namještaj (krevet, ormari i komode) je ručno oslikani, najčešće motivima cvijeća, lijepih žena ili rajskoga vrta. I sad dolazimo do najveće razlike između baroknog i rococo stila.

Barokno je doba u Europi trajalo od 1600-1720 godine. Karakteristike baroka su simetričan i hrabro ukrasni pravokutni stil izveden iz talijanske arhitekture. Barok znači “fancy”, dotjerano, detaljno (“over decorated” na engleskom).

Što se tiče namještaja, ranobarokni stil ukrašen je pomoću razrađenih svitaka, figuralnih motiva i uvijanih stupova. Završne površine su najčešće drvene skulpture i obrađene drvene i metalne ploče, koje su znatno pridonijele ovome muškome stilu (često se kaže da je rococo ženska varijanta baroka).

Za razliku od baroka, razdoblje rococa trajalo je od 1740-1775 godine i poznato je i kao „late baroque“. Namještaj iz ovog razdoblja je beskrajno „krivuljav“, sa asimetričnim crtama i prirodnim oblicima, uključujući one inspirirane prirodom kao što su ljuska, cvjetni i lisnati motivi. Taj je stil bio karakterističan za razdoblje Louise XV i jako sliči dekorativnim oblicima iz vrta Versailles. Rococo umjetnici fokusirali su se prezentaciji bezbrižnog aristokratskog života (ah, kako to dobro zvuči 😊)

Evo, vidite razliku i sami: Barok (prva slika) vs. rococo (druga)
(izvori slika: https://www.pinterest.com/pin/177751516512767217/?lp=truebaroque i https://en.wikipedia.org/wiki/Rococo#/media/File:Gau1878.jpgrococo style)

Rekli bismo da su ove sobe neka kombinacija između rococa i baroknog stila. Iako je rococo namještaj sa više detalja, ipak ovo nije „čisti“ barok.

Ah, u biti identifikacija stila i nije presudna dok je takva ljepota u pitanju, zar ne?

Prema John Loring, ove su sobe tipične za 18. stoljeća: Na europskim dvorovima osamnaestog stoljeća … izvrsno odjeveni visoki stalež je razgovarao uz čaj ili čokoladu poslužen u najluksuzniji porculan, okruženi interijerom koji se može danas teško zamisliti. Definitivno su znali su o “douceur de vivre” – slatkoću života.”

Pogledajte jednu od naših venecijanskih (baroknih) soba na poveznici.

Uživajte u prizoru i u “douceur de vivre” – „la dolce vita“– slatkoću života!

Do sljedećeg posta,
Hvala što s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn