Murano staklo-čarobna umjetnost koja datira od VIII. stoljeća

Bok svima!

Nije nas dugo bilo…zima nas je slabije inspirirala, ali sada kada nam zrake sunca ulaze između roleta, inspiracija se probudila kao i samo proljeće 😊

Danas ćemo ti predstaviti neke zanimljive činjenice o muranu i o njegovoj izradi, jer znanja nikada dosta!

Murano staklo je unikatno staklo koje se izrađuje isključivo na otoku Murano u Veneto regiji, u blizini Venecije. Murano se počeo izrađivati u Rimskom carstvu (u poznatim rimskim termama).

Izvor: Wikipedia

U ranom 8.om stoljeću, Venecija je već bila poznata kao bitan centar za izradu stakla. Murano staklo priča o prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.

Htjeli smo te zabaviti sa nekim od najzanimljivijih činjenica vezanim za murano staklo:

Murano tehnike koje se danas koriste su identične ko one u srednjem vijeku. Zapravo je murano staklo kemijsko staklo koje nastaje dok se kalij, silikonzirani natrij i vapno pomiješaju i otope na visokoj temperaturi, te dok se smjesa ne otopi u tekuću masu. Murano majstori dobivaju briljantne boje, šljokice i metalik efekte sa dodavanjem minerala ili mineralnih oksidi raznih vrsta. Na primjer, cobalt se koristio za dobivanje plave boje, mangan za ljubičastu boju, cink za bijelu boju, željezo za zelenu ili žutu boju. Dok se ovo sve promiješalo, murano majstor je ustima puhao ili ručno izrađivao predivne murano oblike.

Izvor: https://www.bohaglass.co.uk/venetian-art-glass/

Izvor: Wikipedia

A najzanimljivije tek slijedi 😊 :

U 14.stoljeću murano majstori su tretirani kao dio kraljevske obitelji: smjeli su nositi mačeve, uživali su imunitet od kaznenog progona od strane države, te njihove su kćeri uvijek brakom ulazile u najelitnije i najimućnije venecijanske obitelji. Hm, nije njima bilo loše… Ali, sve ima svoju cijenu… Murano majstori nisu smjeli napustiti Murano regiju kako bi se tehnika puhanja stakla očuvala jedino u Veneciji. Dok su murano majstori bili imuni od kaznenog progona, kazna za nepoštivanje navednih  zakona bila je smrt. Neki su riskirali i napustili ljevaonice za proizvodnju stakla, te započeli proizvodnju u drugim dijelovima zemlje i svijeta (najčešće su to bile Engleska, Belgija, Francuska i Nizozemska). Na taj način se murano „raširio“ Europom.

Murano tehnika je i danas jako cijenjena, murano majstori se danas igraju bojama i oblicima.

Evo u nastavku par primjera:

Uživajte u prizorima ove umjetnosti!

Do sljedećeg posta,
Hvala Vam što s nama dijelite ljubav prema antikvitetima!

Facebook
Twitter
LinkedIn