Upcycling Revolucija! Priključi se!

Upcycling je IN!

Jesi li čuo? Upcycling je IN! I ne samo to…upcycling je green!
Upcycling pomaže u smanjenju otpada i CO2 emisija i stoga pomaže u očuvanju okoliša (zbog ponovnog korištenja postojećih materijala).


Što Wikipedia ima za reći o upcycling-u? Pročitejte ovdje

Što je zapravo upcycling?
Pojam „upcyclng“ je relativno nov, prvi ga je puta predstavio Reiner Pilz 1994-te godine, koji je izjavio: „Nama je potrebno upcycle-iranje gdje stari proizvodi dobivaju veću a ne manju vrijednost“.

Upcycling uključuje davanje rabljenim predmetima novi smisao. Ili još jedna definicija: upcycling je proces kreativne transformacije starih i rabljenih predmeta u nešto posve korisno i jako lijepo.

Kupovinom starih i rabljenih predmeta, antikviteta i starina pomažete u očuvanju okoliša. Štoviše, ukoliko ti se neki antikvitet čini „prestarim“ (ili ti se ne sviđa boja drva, štofa itd.), uvijek ih možeš upcyclirati.

Jesmo te zaintrigirali?

Prednosti upcycling-a

Osim očuvanja okoliša, upcycle-iranjem postižu se osobne i nacionalne uštede (osobne, jer smo pronašli novu uporabu starom predmetu, a nacionalnu, jer smanjujemo količinu otpada a time i troškove zbrinjavanja otpada i recikliranja).
Također, dok prenamijenite i ponovno iskoristite stari i dragi predmet, rabite svoju kreativnost, educirate se i imate osjećaj postignuća.

Još nešto.
Upcycling ≠ Recycling
Da, da …dobro si pročitao.
Upcycling nije isto što i recycling. Upcycling je još “zelenija” verzija recikliranja.

Upcikliranjem se rabljeni proizvod transformira u novi proizvod (ne u materijal), te postoje neograničene mogućnosti korištenja materijala.

Upcikliranjem proizvodimo unikate, kreativno se izražavamo, te dobivamo jedinstven dizajn i bolju kvalitetu.

Jedan primjer iz prakse (dok mi sami ne zasućemo rukave). Originalni post možeš pročitati ovdje.

Imamo velike ideje, svakako ćemo se javiti dok krenemo upcycle-irati.

ALI (!), nisu sve stvari za upcycliranje. Antikviteti koji su u odličnom stanju, koji nisu oštećeni i koji imaju blage tragove prošlosti imaju još veću vrijednost, jer nose povijest u svaku prostoriju i pričaju priču.

Ako je predmet raskliman, poderan i u lošem stanju, onda ćeš napraviti jako dobru stvar ukoliko je upcycliraš!

Ukoliko trebaš pomoć ili ideju kako krenuti, obrati nam se! Mi ćemo ti rado pomoći!

Facebook
Twitter
LinkedIn