Upcycling Revolucija! Priključi se!

Upcycling je IN!

Jesi li čuo? Upcycling je IN! I ne samo to…upcycling je green!
Upcycling pomaže u smanjenju otpada i CO2 emisija i stoga pomaže u očuvanju okoliša (zbog ponovnog korištenja postojećih materijala).


Što Wikipedia ima za reći o upcycling-u? Pročitejte ovdje

Što je zapravo upcycling?
Pojam „upcyclng“ je relativno nov, prvi ga je puta predstavio Reiner Pilz 1994-te godine, koji je izjavio: „Nama je potrebno upcycle-iranje gdje stari proizvodi dobivaju veću a ne manju vrijednost“.

Upcycling uključuje davanje rabljenim predmetima novi smisao. Ili još jedna definicija: upcycling je proces kreativne transformacije starih i rabljenih predmeta u nešto posve korisno i jako lijepo.

Kupovinom starih i rabljenih predmeta, antikviteta i starina pomažete u očuvanju okoliša. Štoviše, ukoliko ti se neki antikvitet čini „prestarim“ (ili ti se ne sviđa boja drva, štofa itd.), uvijek ih možeš upcyclirati.

Jesmo te zaintrigirali?

Prednosti upcycling-a

Osim očuvanja okoliša, upcycle-iranjem postižu se osobne i nacionalne uštede (osobne, jer smo pronašli novu uporabu starom predmetu, a nacionalnu, jer smanjujemo količinu otpada a time i troškove zbrinjavanja otpada i recikliranja).
Također, dok prenamijenite i ponovno iskoristite stari i dragi predmet, rabite svoju kreativnost, educirate se i imate osjećaj postignuća.

Još nešto.
Upcycling ≠ Recycling
Da, da …dobro si pročitao.
Upcycling nije isto što i recycling. Upcycling je još “zelenija” verzija recikliranja.

Upcikliranjem se rabljeni proizvod transformira u novi proizvod (ne u materijal), te postoje neograničene mogućnosti korištenja materijala.

Upcikliranjem proizvodimo unikate, kreativno se izražavamo, te dobivamo jedinstven dizajn i bolju kvalitetu.

Jedan primjer iz prakse (dok mi sami ne zasućemo rukave). Originalni post možeš pročitati ovdje.

Imamo velike ideje, svakako ćemo se javiti dok krenemo upcycle-irati.

ALI (!), nisu sve stvari za upcycliranje. Antikviteti koji su u odličnom stanju, koji nisu oštećeni i koji imaju blage tragove prošlosti imaju još veću vrijednost, jer nose povijest u svaku prostoriju i pričaju priču.

Ako je predmet raskliman, poderan i u lošem stanju, onda ćeš napraviti jako dobru stvar ukoliko je upcycliraš!

Ukoliko trebaš pomoć ili ideju kako krenuti, obrati nam se! Mi ćemo ti rado pomoći!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn